Etherische olie maken

Zelf Etherische Olie Maken | Stappenplan

Wat is Etherische Olie?

Etherische oliën hebben meerdere namen, ze worden ook wel essentiële oliën , aromatische oliën of vluchtige oliën genoemd. Het is echter allemaal hetzelfde. Etherische olie wordt gemaakt middels geurstoffen van planten, wortels, kruiden, hout, bloemen en allerlei andere natuurlijk voorkomende materialen. Geurstoffen worden opgeslagen in de kleine holtes van een plant. In feite wordt de opgeslagen energie van natuurlijke stoffen omgezet in een essentiële olie. Dit gebeurt middels een verfijnd proces. Etherische oliën kunnen bijdragen aan uw geluk, levenskracht en welzijn. Door de ontspannende werking van etherische oliën kunt u de luchtkwaliteit in huis, kantoor, slaapkamer of auto verbeteren voor een positieve stemming gedurende de dag.

Waarom je eigen etherische olie maken?

We kennen het allemaal wel. Je hebt een vrije dag en wilt die op een creatieve manier doorbrengen. Het maken van je eigen etherische olie is een perfecte manier om de dag door te brengen, vooral als je net zo gek bent op heerlijke geuren als wij.

Het is echt geweldig om te experimenteren met geuren die je niet vaak in reguliere (online) winkels tegenkomt. Stel je voor dat je hebt ontdekt dat de mix van kruiden en bloemen een heerlijke geur oplevert. Je kunt dan bijvoorbeeld zelf etherische olie maken met kruidnagel en jasmijn. Dat klinkt toch hartstikke leuk?

Naast het feit dat het creatieve proces op zichzelf al motiverend genoeg is om eens je eigen essentiële olie te maken, is er nog een andere reden. Als je regelmatig etherische olie gebruikt, heb je waarschijnlijk gemerkt dat het geen goedkope hobby is. Een kwalitatief goede olie kost al snel €10 per 10 ml. Door het productieproces zelf in handen te nemen, kun je op de lange termijn aanzienlijk besparen op kosten.

Bij het kiezen van je extractiemethode kun je kiezen uit verschillende methoden, waaronder:

 • Stoomdestillatie
 • Cold pressing
 • De infusiemethode

In ons stappenplan produceren we etherische olie via de infusiemethode. Dit is de eenvoudigste en tevens veiligste manier om etherische olie te maken.


Wat heb ik nodig om mijn eigen etherische olie te maken?

 • Een slowcooker
 • Gedistilleerd water
 • Plantmateriaal
 • Flesje

 

Met welke planten of kruiden kan ik etherische olie maken?

Voor een betere nachtrust

 • Kamille
 • Lavendel
 • Valeriaan
 • Bergamot


Voor focus

 • Pepermunt
 • Citronelle
 • Rozemarijn


Tegen angst en stress

 • Lavendel
 • Rozenolie


Voor een gezonde huid

 • Tea tree
 • Lavendel
 • Frankincense

Zelf etherische olie maken: Stappenplan

Verzamel je ingrediënten en apparatuur


Beginnen met het maken van je eigen etherische olie vereist een schone en georganiseerde werkruimte. Zorg ervoor dat al je benodigdheden binnen handbereik zijn. Zet je slowcooker, plantenmateriaal en gedestilleerd water klaar voordat je begint.

Stop je ingrediënten in de slowcooker

Begin met het plaatsen van je plantenmateriaal in de slowcooker. Het is essentieel om te weten dat je aanzienlijke hoeveelheden plantenmateriaal nodig hebt om zelfs maar een kleine hoeveelheid etherische olie te produceren. Nadat je het plantenmateriaal hebt toegevoegd, giet je het gedistilleerde water eroverheen. Zorg ervoor dat de slowcooker niet meer dan driekwart vol is met je mengsel.

Zodra beide ingrediënten zijn toegevoegd, zet je de slowcooker aan op een lage stand. Dek de slowcooker goed af met bijvoorbeeld een deksel of bord, zodat het water dat verdampt niet kan ontsnappen. Laat je mengsel ongeveer 4 tot 5 uur in de slowcooker voor het beste resultaat.

Laat je mengsel afkoelen

Het is van essentieel belang om je mengsel voldoende te laten afkoelen, dus neem hier rustig de tijd voor. We adviseren ongeveer 2 uur.

Na het afkoelen is het tijd om het mengsel verder te laten rijpen in de koelkast. Plaats je slowcooker in de koelkast en laat het daar gedurende 1 dag staan. Als je slowcooker niet in de koelkast past, kun je het mengsel overgieten in een ander geschikt bakje.

De volgende dag

Haal de slowcooker of het bakje met het mengsel uit de koelkast. Je zult merken dat er een dun laagje olie bovenop het water drijft. Gefeliciteerd, dit is je eigen gemaakte etherische olie!

Het is van groot belang om de olie voorzichtig van het water te scheiden. Je kunt dit doen door een ronde lepel langzaam net onder het wateroppervlak te houden. Op deze manier komt alleen de etherische olie in de lepel terecht en niet het water.

Je eigen olie bewaren

Plaats de zelfgemaakte olie in een donker flesje en bewaar het op een locatie die niet wordt blootgesteld aan direct zonlicht. Op deze manier behoudt de olie zijn kwaliteit langer en blijft de geur goed behouden.


Nadelen van het maken van je eigen oliën

Het zelf bereiden van etherische olie is een leuk en creatief avontuur. We moedigen ook elke liefhebber van etherische olie aan om zelf hun favoriete olie te creëren. Het is echter belangrijk om te realiseren dat er enkele risico's verbonden zijn aan het zelf maken van olie.

Brandgevaar:
Wanneer je begint met het samenstellen van je eigen essentiële olie, is het belangrijk om bewust te zijn van het risico op brandgevaar. Vooral bij het gebruik van warmtebronnen zoals kaarsen of een gasfornuis neemt dit risico toe. Besef goed dat etherische olie licht ontvlambaar is en dus met de nodige zorg behandeld moet worden.

Chemische reacties
Wanneer je verschillende chemicaliën of soorten olie mengt, kan dit een chemische reactie veroorzaken. Neem de tijd om van tevoren goed te lezen welke oliën veilig gemengd kunnen worden en welke niet. Het is ook verstandig om altijd handschoenen te dragen als je twee soorten olie mengt, om het risico op brandwonden te vermijden. Veiligheid gaat boven alles!

Kruisbesmetting
Zorg ervoor dat je je eigen etherische olie maakt in een schone en georganiseerde ruimte. Het risico op kruisbesmetting is aanzienlijk, en het is moeilijk om met het blote oog te zien waar de olie eventueel terechtkomt. Om de kans op kruisbesmetting te minimaliseren, is het slim om met veiligheidshandschoenen te werken en ervoor te zorgen dat je in een opgeruimde omgeving werkt.


Veilig omgaan met etherische olie

Zelfgemaakte etherische olie is over het algemeen minder geconcentreerd dan olie die in een professionele omgeving is geproduceerd. Desalniettemin betekent dit niet dat je niet voorzichtig moet zijn. Zelfgemaakte etherische olie kan nog steeds krachtig genoeg zijn om ongewenste reacties op de huid of in de ogen te veroorzaken.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.