Patchouli | De Werking, Toepassingen en Risico's

Patchouli | De Werking, Toepassingen en Risico's

Patchouli is een plant die voorkomt in India, Filipijnen, Madagaskar en op de eilanden Java en Sumatra in Indonesië.  De bladeren worden eerst gedroogd en gefermenteerd waarna de olie eruit wordt gedestilleerd. De etherische olie van Patchouli hoort een donkerbruine kleur te hebben en een zwoele houtige geur. Patchouli-olie staat bekend als de essentiële olie met de meest intense geur, die zelfs na twee weken nog steeds aanwezig is. Patchouli-olie werd in het verleden gebruikt om motten weg te houden, daarom werd kleding vaak geparfumeerd met deze olie.

 

Voordelen van Patchouli Olie

Patchouli & Stress

Patchouli olie werkt ontspannend, kalmerend en vermindert nervositeit. Hiernaast kan het helpen bij overgevoeligheid en vermindering van depressieve stemmingen. Patchouli olie kan ook de fantasie stimuleren en heeft een verleidelijke erotiserende geur. Om deze reden wordt het als afrodisiacum toegevoegd aan massageolie of badolie om de zintuigen te prikkelen. Om dit effect te bereiken moet men spaarzaam omgaan met de etherische olie omdat een kleine hoeveelheid druppels olie prikkelend werkt en een hogere hoeveelheid druppels kalmerend.

 

Patchouli olie & Schimmel

Ook kan Patchouli olie goed helpen bij voetschimmel en eczeem omdat het een schimmeldodende werking bezit. In de cosmetische wereld wordt Patchouli gebruikt voor de verzorging van droge en verouderde huid, de olie zou namelijk helpen rimpels tegen te gaan. In meerdere parfums wordt Patchouli gebruikt omdat het een exotische geurnoot verleent aan de parfum.

Toepassingen van Patchouli Olie

Patchouli olie moet voor gebruik verdund worden in een draagolie zoals kokosolie. Directe toepassing van geconcentreerde essentiële olie wordt afgeraden omdat het huidirritatie kan veroorzaken. Patchouli toepassingen en voordelen zijn onder andere:

Aromatherapie: De olie kan ook worden gebruikt in aromatherapie. Je kunt een paar druppels van de olie toevoegen aan het water in een aroma diffuser voor een heerlijke geur in huis.

Parfum: Meng een paar druppels patchouli olie met een draagolie, zoals jojoba olie, en gebruik het als een natuurlijk parfum.

Haarverzorging: Voeg een paar druppels toe aan shampoo of conditioner om het haar gladder te maken en de gezondheid van de hoofdhuid te stimuleren.

Ontspanning: Voeg een paar druppels patchouli olie toe aan je badwater om ontspanning te bevorderen en stress te verminderen.

Eten en drinken: Patchouli olie kan ook in kleine hoeveelheden worden toegevoegd aan voedingsmiddelen en dranken als smaakmaker.

Thee: Gedroogde bladeren van de patchouli plant kunnen worden gebruikt voor het maken van patchouli thee.

 

Relevante studies over patchouli olie

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat patchoeli olie een ontstekingsremmende werking heeft:

Zwelling is een groot deel van de ontstekingsreactie van je lichaam. Een recent onderzoek bij muizen toonde aan dat een bestanddeel van patchoeli olie chemisch geïnduceerde zwellingen in hun poten en oren verminderde. 

Immuun cellen produceren een verscheidenheid aan chemische stoffen die geassocieerd worden met ontstekingen. Een onderzoek uit 2011 rapporteerde dat het voorbehandelen van immuun cellen, macrofagen genoemd, met patchoeli alcohol de niveaus van deze moleculen, die door de cellen geproduceerd worden wanneer ze gestimuleerd worden, verlaagde.

Immuun cellen moeten ook migreren naar de plaats van de ontsteking. Een onderzoek uit 2016 met gekweekte cellen toonde aan dat patchoeliolie de migratie van immuun cellen, neutrofielen genaamd, verminderde.

Deze bevindingen zijn veelbelovend voor het gebruik van patchoeliolie of de bestanddelen ervan bij de behandeling van ontstekingsaandoeningen.

In een recent onderzoek werd patchoeliolie zelfs toegediend aan ratten met een chemisch geïnduceerde inflammatoire darmziekte. Ze ontdekten dat ratten die behandeld werden met patchoeliolie minder schade en ophoping van immuun cellen in hun dikke darm hadden.

Literatuur

Liang JL, et al. (2017). Patchoulene epoxide isolated from patchouli oil suppresses acute inflammation through inhibition of NF-kB and downregulation of COX-2/iNOS. DOI: https://doi.org/10.1155/2017/1089028

Lin RF. (2014). Prevention of UV radiation-induced cutaneous photoaging in mice by topical administration of patchouli oil. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jep.2014.04.020

Ramya HG, et al. (2013). An introduction to patchouli (Pogostemon cablin Benth.) — a medicinal and aromatic plant: It’s importance to mankind.
http://www.cigrjournal.org/index.php/Ejounral/article/view/2289

 

Risico’s van Patchouli olie

De veiligheid van patchouliolie is niet aangetoond bij zwangere vrouwen of moeders die borstvoeding geven. Omdat er weinig wetenschappelijk bewijs is voor het gebruik van patchouliolie voor de behandeling van medische aandoeningen, is het aan te raden om de olie of andere patchouli producten niet te gebruiken zonder je zorgverlener te raadplegen. 

Vooral mensen met onderliggende medische aandoeningen of mensen die langdurig medicijnen gebruiken moeten afzien van het gebruik van de olie zonder hun arts te raadplegen.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.