Etherische olie tegen hoofdpijn

Etherische olie tegen hoofdpijn

Etherische olie tegen hoofdpijn

Essentiële oliën kunnen helpen bij de behandeling van bepaalde aandoeningen zoals hoofdpijn of migraine. Verschillende oliën bieden verschillende voordelen. Ze bieden ook voordelen zonder de lange lijsten met bijwerkingen die gepaard kunnen gaan met voorgeschreven medicijnen tegen hoofdpijn en migraine.

Sommige essentiële oliën kunnen stress verminderen, wat spanningshoofdpijn kan verlichten of pijn verzachten.

Essentiële oliën moeten vrijwel altijd worden verdund in een draagolie zoals kokosolie, olijfolie, zoete amandelolie of jojobaolie voor plaatselijk gebruik. Voeg 5 druppels essentiële olie toe aan 1 ons draagolie. Essentiële oliën mogen nooit direct op de huid worden aangebracht of worden ingenomen.

Welke Essentiele oliën werken goed tegen hoofdpijn?

Pepermuntolie tegen hoofdpijn

Pepermuntolie is een van de meest gebruikte essentiële oliën om hoofdpijn en migraineaanvallen te behandelen. Het bevat menthol, dat kan helpen de spieren te ontspannen en de pijn in het hoofd te verlichten. 

Men denkt dat het plaatselijk aanbrengen van verdunde pepermuntolie de pijn van zowel spanningshoofdpijn als migraineaanvallen kan verlichten.

Verdun de pepermunt met een andere draagolie, zoals kokosolie, en breng het aan op de slaap.

 

 

Rozemarijnolie tegen hoofdpijn

Rozemarijnolie heeft ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen. Het wordt al honderden jaren in de volksgeneeskunde gebruikt voor stressvermindering, pijnverlichting en een betere bloedsomloop, wat allemaal kan helpen bij hoofdpijn.

Om rozemarijnolie te gebruiken, kun je het gebied rondom de slapen masseren met een paar druppels rozemarijnolie gemengd met een draagolie zoals kokosolie. Er wordt ook gedacht dat de geur van rozemarijnolie - zoals het inademen van de geur van je huid of in een warm bad - de pijn kan verlichten.

 

 

Lavendelolie tegen hoofdpijn

Lavendelolie wordt vaak gebruikt om stress te verlichten en te ontspannen. Er zijn ook sterke aanwijzingen dat lavendel kan helpen bij de behandeling van hoofdpijn en migraine.

Het inademen van de geur van essentiële lavendelolie kan helpen bij de acute behandeling van migraineaanvallen. Een onderzoek uit 2013 (1) ontdekte dat mensen een aanzienlijke vermindering van pijn rapporteren na slechts 15 minuten lavendelolie te hebben ingeademd.

Je kunt verdunde lavendelolie op de huid aanbrengen, een olieverdamper gebruiken of de verdunde olie toevoegen aan een warm bad om de voordelen te verkrijgen.

 

 

Eucalyptusolie bij hoofdpijn

Als je hoofdpijn wordt veroorzaakt door sinusproblemen, kan etherische eucalyptusolie je nieuwe beste vriend worden. Deze olie opent de neusholtes, maakt de sinussen vrij en helpt bij het verlichten van de sinusspanning die de hoofdpijn veroorzaakt.

Een studie uit 1994 (2) ontdekte ook dat een combinatie van pepermuntolie, eucalyptusolie en ethanol een ontspannend effect had op zowel de spieren als de geest, wat zou kunnen helpen om hoofdpijn te verzachten.

Je kunt een druppel eucalyptusolie in een draagolie doen en dit op de borst aanbrengen om de sinussen vrij te maken, of een paar druppels aan heet water toevoegen en de damp inademen.

 


Risico's en complicaties bij het gebruik van etherische oliën 

Essentiële oliën worden over het algemeen als veilig beschouwd, en veel oliën hebben veel minder bijwerkingen dan de meeste traditionele medicijnen tegen migraine en hoofdpijn - zowel receptvrije medicijnen als medicijnen op recept.

Het grootste risico van essentiële oliën is het risico op een allergische reactie of irritatie. Het aanbrengen van oliën op de huid kan irritatie veroorzaken, zoals een prikkend of branderig gevoel, roodheid of uitslag.

Je moet alle essentiële oliën, inclusief pepermunt- en eucalyptusolie, verdunnen met een draagolie voordat je ze op de huid aanbrengt.

Om irritatie te voorkomen, kun je een patch-test doen: Breng een paar druppels verdunde essentiële olie aan op een klein plekje op je huid voordat je een grote hoeveelheid aanbrengt. Als er binnen 24 tot 48 uur geen reactie is, is het veilig om te gebruiken.

Essentiële oliën kunnen ook complicaties veroorzaken als je al bestaande aandoeningen hebt zoals astma of hartproblemen. Vraag je arts voordat je essentiële oliën gebruikt om er zeker van te zijn dat ze bestaande gezondheidsproblemen niet verergeren.

Houd essentiële oliën bovendien altijd buiten bereik van kinderen en huisdieren.

 

Waar op mijn hoofd gebruik ik essentiële olie voor hoofdpijn?

Het voorhoofd, de achterkant van de oren, de achterkant van de nek en de slapen zijn veelgebruikte plekken om hoofdpijn te verlichten. Je kunt het ook inmasseren op de plek waar je de meeste pijn ervaart. Voor gebruik moet je de essentiële olie verdunnen met een draagolie, zoals amandel-, olijf- of jojoba-olie. Uit je ogen houden!

 

Welke geur is goed tegen hoofdpijn?

Pepermunt, rozemarijn, lavendel, kamille en eucalyptus zijn allemaal nuttige geuren om de symptomen van hoofdpijn te verminderen. Overdrijf het echter niet, want sommige mensen vinden dat sterke geuren hun hoofdpijn kunnen uitlokken.

 

Hoe kan ik snel van hoofdpijn afkomen?

Massagetherapie, warmte- of koudekompressen en aromatherapie zijn allemaal nuttige middelen om van hoofdpijn af te komen. Je kunt bijvoorbeeld een koud kompres 10 minuten op je voorhoofd laten liggen, of op de plek waar de pijn zit.

 

Conclusie betreft gebruik van essentiële oliën bij hoofdpijn

Essentiële oliën hebben talloze medicinale voordelen als ze op de juiste manier worden gebruikt, en ze kunnen helpen om hoofdpijn en migraineaanvallen te verlichten. 

Als het gaat om essentiële oliën, onthoud dan dat je met een klein beetje al een heel eind komt - één tot drie druppels zijn voldoende.

Als je hoofdpijn of migraine aanvallen hardnekkig zijn en je leven verstoren, maak dan een afspraak met je huisarts. 

Voor ernstige of frequente hoofdpijn of migraine aanvallen kunnen essentiële oliën het beste werken als aanvullende behandeling op voorgeschreven medicijnen.Bronvermelding 

  1. Koulivand P, et al. (2013). Lavender and the nervous system.
    https://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/681304/
  2. Göbel H, et al. (1994). Effect of peppermint and eucalyptus oil preparations on neurophysiological and experimental algesimetric headache parameters. https://journals.sagepub.com/doi/10.1046/j.1468-2982.1994.014003228.x
Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.