Mirre olie | De Werking, Voordelen & Risico's

Mirre olie | De Werking, Voordelen & Risico's

Waarschijnlijk heb je weleens van Mirre gehoord. Waarschijnlijker is dat je geen idee hebt wat mirre nou precies is of waar etherische mirre olie vandaan komt. Geen zorgen, wij zijn hier om jou te informeren over de voordelen van mirre.


Wat is Mirre?

Mirre is een sap-achtige substantie uit de hars van bomen van de Commiphora familie. Net zoals bij rubber worden er inkepingen in de hars van deze boom gemaakt waarna de 'ruwe' mirre er uit komt gedruppeld. Na het ‘oogsten’ zal de sap snel verharden en krijgt het een geel-achtige kleur. Naarmate de mirre ouder wordt verdwijnt deze gele kleur en krijgt het een dieprode geur.

Mirre heeft een fascinerende geur. Parfumeurs zouden het een "balsamico" geur noemen, omdat het is afgeleid van een verhard boomsap. 

Ook wordt de geur van mirre beschreven als harsachtig, bitter, aards, warm en medicinaal. Door de warme en aardse geur tonen is het gebruik van mirre dan ook populair in de wintermaanden.

 

Mirre


Hoe ziet de Commiphora boom eruit?

De Commiphora boom gedijt voornamelijk in gebieden van Noord-Afrika en India. Hij varieert in hoogte tussen de 5 en 10 meter. In de drogere woestijngebieden oogt deze boom knoestig, kaal en verlaten. Wie er onwetend langs loopt, zou nooit vermoeden dat deze boom de bron vormt van een buitengewoon populair goedje genaamd 'Mirre'.

Commiphora 

De werking van etherische mirre olie

Nu we het gehad hebben over de herkomst en de eigenschappen van mirre, is het tijd om de voordelen van het gebruik van mirre olie te behandelen.


Doodt schadelijke bacteriën

Een van de belangrijkste voordelen van mirre is dat het schadelijke bacteriën kan doden. Dit is dan ook gelijk een van de rededen dat dit donkere goedje al eeuwenlang gebruikt wordt in medicijnen in de famraceutische industrie. 

Een leuk feitje: In het oude Egypte werd mirre-olie toegepast voor het mummificeren van overledenen. Door deze olie te gebruiken, voorkwamen de oude Egyptenaren dat het lichaam snel zou ontbinden na het overlijden. Bovendien had het ook nog een aangename geur.

Na latere analyse concludeerden onderzoekers dat het succes van mummificatie verbonden was met de antibacteriële eigenschappen van mirre-olie.

Een recent onderzoek uit 2018 heeft aangetoond dat het branden van mirre en wierook de hoeveelheid bacteriën in de lucht doet verminderen met 68%. Dit onderzoek toont aan dat mirre olie een perfecte manier is om de lucht in huis te zuiveren. 


Mirre olie voor de huid

In talloze cosmetische producten die je in de supermarkt, drogist of online koopt zit mirre verwerkt. De antibacteriële eigenschappen die mirre heeft zijn enorm goed om de huid in gezonde conditie te houden. Hiernaast heeft mirre een lekkere geur. 

In het verleden werd mirre veel gebruikt om wondjes en infecties te bestrijden. Vandaag de dag wordt er nog steeds veel onderzoek gedaan naar wat nou het daadwerkelijke effect is van mirre op de huid. 

Uit een aantal onderzoeken blijkt dat mirre olie helpt bij het verminderen van huiduitslag, verminderen van eczeem, laat zwellingen afnemen, houdt de huid elastisch en werkt desinfecterend. 


Mirre olie & mondhygiëne

Zoals eerder vermeld, is mirre een veelgebruikt ingrediënt in huidverzorgingsproducten. Naast de voordelen voor de huid kan deze olie ook een gunstig effect hebben op de mondgezondheid.

Met name het tandvlees kan profiteren van de positieve effecten van mirre. Het kan helpen bij mondulcera en het laten verdwijnen van aften.

Dit is te danken aan de antibacteriële eigenschappen van mirre. Het is dan ook niet verrassend dat enkele mondspoel merken mirre in hun producten gebruiken.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die lijden aan de ziekte van Behçet, een ontstekingsaandoening, significant minder pijn ervaren wanneer ze vier keer per dag een mondspoeling met mirre gebruiken. In de testgroep ervoer 50% van de mensen een afname van klachten, terwijl bij 19% van hen alle symptomen volledig verdwenen waren.


Mirre olie tegen hoofdpijn

Mirre olie kan goed helpen bij hoofdpijn. Door de ontstekingsremmende werking van mirre kan deze olie de oplossing zijn voor hoofdpijn veroorzaakt door ontstekingen. Mirreolie werkt ook slijmoplossend waardoor het een perfect middel is tegen bronchitis en verkoudheid. Het gebruik van mirre olie tegen hoofdpijn kan op twee manieren:

  1. Meng de mirre olie met een draagolie zoals jojoba olie. Smeer een dun laagje van dit mengsel op een plek waar het zeer doet.
  2. Gebruik een aantal druppels van de etherische mirre olie in een diffuser. De geur en helende eigenschappen van mirre worden hierdoor door de ruimte verspreid. 

De toepassingen van mirre olie

Nu we het hebben gehad over voordelen die het gebruik van mirre olie kan hebben is het uiteraard handig om te weten wat de toepassingen van deze olie zijn:

In een aroma diffuser: Druppel enkele druppeltjes van de mirre olie in een diffuser gevuld met water. Vul de aroma diffuser eerst altijd met water alvorens je de etherische olie toevoegt. De hoeveelheid druppels die nodig zijn hangt af van je persoonlijke voorkeur en sterkte van de olie. Wij raden aan 4 tot 8 druppels te gebruiken op basis van een vol waterreservoir.

In bad: Druppel een klein beetje van de mirre olie in een warm bad. Aangezien etherische olie niet met water mengt, raden wij altijd aan om de olie te gebruiken met een draagolie zoals jojoba olie. Hierdoor vermijd je het risico dat de etherische olie in direct contact met je huid komt.

Topisch gebruik: Mirre olie heeft enorm veel voordelen voor een gezonde huid. Hierdoor is het ook een populair ingrediënt in verzorgingsproducten. Echter is het erg belangrijk om te weten dat je mirre olie nooit direct op de huid moet aanbrengen. Meng het van tevoren altijd met een draagolie.

In mondspoeling: Mirre olie heeft een positief effect op de mondhygiëne. Meng een klein aantal druppels met je mondspoeling om het gewenste resultaat te behalen. 

 

mirre olieDe risico’s van mirre olie

Er zijn een aantal situaties waarbij je mirre olie niet moet gebruiken.

Bij zwangerschap: Tijdens de zwangerschap kan mirre-olie baarmoedercontracties opwekken, mogelijk resulterend in een miskraam. Daarnaast wordt het gebruik van mirre-olie afgeraden tijdens het geven van borstvoeding. Er is nog onvoldoende onderzoek gedaan naar de effecten van mirre-olie op de gezondheid van baby's, daarom wordt het gebruik ervan afgeraden.

Bij hartproblemen: Mensen met hartproblemen wordt geadviseerd om mirre-olie te vermijden. Overmatige hoeveelheden mirre-olie kunnen invloed hebben op het hartritme, wat gevaarlijk kan zijn voor mensen met hartproblemen.

Bij diabetes: Het gebruik van mirre-olie kan het bloedsuikerniveau verlagen. Mensen met diabetes moeten daarom voorzichtig zijn bij het gebruik van deze etherische olie.


Bij welk seizoen past mirre olie?

Mirre-olie is geschikt voor gebruik in elk seizoen. Aangezien mirre het hele jaar door wordt geoogst, blijft de kwaliteit van de olie constant gedurende het jaar.

Echter, bij Bali Essentials vinden we dat mirre-olie perfect past bij de donkere wintermaanden. De diepe, aardse geur past goed bij momenten rond een haardvuur, kerstdiners en tijdens de jaarwisseling.

De olie past goed bij de wintermaanden omdat mensen vaak gevoeliger zijn voor verkoudheden en kwaaltjes in die periode. Met zijn antibacteriële eigenschappen kan deze olie een oplossing bieden om gezond door de winter te komen.Met welke olie kan de essentiële mirre olie goed gemixt worden?

Wij vinden de aardse geur van mirre erg goed passen bij een frisse, citrus of bloemige geur.

Enkele voorbeelden van oliën waarmee mirre goed te combineren valt zijn: Lavendel Olie, citronella olie, pepermuntolie en bergamotolie.

Van oudsher werd mirreolie vaak in combinatie gebruikt met wierook olie, ook wel frankincense olie genoemd. Deze gouden combinatie mag ook zeker niet ontbreken in dit lijstje.  Cadeautje!

Heb je interesse gekregen in de gezondheidsvoordelen van mirre-olie? Dan hebben we een leuke verrassing voor je! In onze online winkel kun je mirre-olie kopen. Gebruik de code ‘Mirre10’ en ontvang 10% korting op je aankoop van mirre olie.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.