lavendelolie toepassing

Lavendelolie | De geschiedenis, Toepassingen en Voordelen

Geschiedenis van lavendel

Met zijn herkenbare geur is lavendel een van de bekendste, veelzijdigste en oudste geneeskrachtige planten gebruikt in de geschiedenis. Teruggaand tot de Egyptenaren, Grieken, Perzen en Romeinen, alle oude beschavingen maakten al gebruik van deze bijzondere plant. De benaming voor lavendel komt van het Romeinse woord lavare (wassen) aangezien zij lavendel gebruikten voor het schoonspoelen van wonden. Ook deden zij het in hun badwater en legde lavendeltakken tussen hun kleding.

Door de plant te verbranden werden ruimtes gereinigd in oude ziekenhuizen en tijdens de periodes van de pest in Europa werd dit nog steeds toegepast. De Romeinen

In de Middeleeuwen werd het als een wonderplant geprezen door monniken om ‘’onkuise lusten’’ te verdrijven. Later kwam destilleren en daarmee ook parfumeren in de mode. Hiermee konden de voorname dames zichzelf besprenkelen met het lavendelwater om zich te beschermen tegen onfrisse geurtjes. Rondom 1710 werd het in Keulen verder ontwikkeld met bergamotolie als ‘’Eau de Cologne” een wereldberoemd reukwater.

 

Verschillende soorten lavendel

Er zijn verschillende soorten lavendel te vinden maar de meest gebruikte voor lavendelolie wat betreft etherische olie is de wilde lavendel (Lavandula oficinalis). De wilde lavendel gedijt voornamelijk goed in de bergstreken van de Middellandse zee rondom hoogtes van 1000-2000 meter. Verder komt de plant ook veel voor in India en Australië.

Naast deze soort kent men ook nog de berg lavendel (Lavandula latifolia) welke wordt gebruikt voor aandoeningen tegen de bronchiën maar verder niet medicinaal wordt toegepast. Een kruising van de twee eerdergenoemde soorten genaamd Lavandin brengt een veel grotere oogst en wordt daarmee gebruikt om inferieure lavendelolie te maken en/of aan te lengen. Ook wordt deze kruising gebruikt in de cosmeticabranche voor het maken van zeep en parfum. 

 

Etherische lavendelolie

De etherische lavendelolie wordt gewonnen uit de bloesems en verse stengels van de lavendel. Bij de hoogst mogelijke temperatuur worden ze geoogst omdat ze dan het grootste gehalte aan lavendelolie geven. Zodra de plantendelen geoogst zijn moet het destilleren binnen achtenveertig uur gebeuren voor de beste resultaten.

 

Toepassingen en voordelen van lavendelolie

De toepassing van lavendelolie is erg divers en heeft meerdere functies. De lavendelolie werkt als een natuurlijke ontsmetter. De essentiële lavendelolie heeft de potentie tot het doden van schimmels en reiniging en genezing van wonden. Lavendelolie is dan ook de enige olie die onverdund kan worden aangebracht. Ook kan lavendelolie worden aangebracht op insectenbeten en steken.

Voor brandwonden kan een koud kompres met lavendelolie ook verlichting geven. Daarentegen met acne kan lavendelolie in een warm kompres of stoombad voor het gezicht gebruikt worden wegens de ontsmettende werking.

Bij verkoudheid en aandoeningen van de luchtwegen kan het inhaleren van de lavendeldamp een rustgevende werking teweegbrengen. Maak hiervoor een stoombad door in een kom kokend water enkele druppels lavendelolie te doen met een handdoek over het hoofd.

De belangrijkste toepassing van etherische lavendelolie is echter de kalmerende en ontspannende werking. Mentale stress wordt weggenomen door de lavendelgeur. Daarom wordt het ook vaak als middel gebruikt om in slaap te komen. Met dit doel leggen mensen vaak kleine linnen zakjes gevuld met de bloesem naast het hoofdkussen. Dit kan men ook doen door een paar druppels lavendelolie op het kussen of naast het kussen te druppelen.

Om al deze redenen is etherische lavendelolie een geweldig fijn product om in huis te hebben. Bestel jouw etherische lavendelolie nu via onderstaande link

Terug naar blog

1 reactie

Wat kost de lavendel olie.

Marianne

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.