Etherische olie voor in de auto

Etherische olie voor in de auto

Essentiële oliën kunnen een geweldige aanvulling zijn voor je auto. Misschien ervaar je af en toe wat lichte 'road rage' of kun je wel wat opbeuring gebruiken tijdens een late rit vanuit werk. Het kan ook zijn dat je last hebt van reisziekte of gespannen raakt tijdens het rijden in de file.

Onderzoek heeft aangetoond dat geuren een aanzienlijke invloed hebben op gedrag en dus de omstandigheden in de auto kunnen beïnvloeden. Ze kunnen zelfs bijdragen aan het verbeteren van jouw rijvaardigheden. Met de juiste geuren blijf je alert en kalm achter het stuur, wat van cruciaal belang is voor jouw veiligheid.


De beste Essentiële Oliën voor in de auto

Wanneer je besluit aromatherapie in de auto toe te passen, rest de vraag welke essentiële oliën je wilt gebruiken. Daarom hebben we een lijst samengesteld met handige oliën voor in de auto.

 

Citroenolie

Citroen essentiële olie helpt bij het opfrissen van de geest en het verbeteren van de concentratie. Daarom behoort citroen tot een van de beste oliën voor lange autoritten. Dankzij de opwekkende geur van citroen wordt de focus versterkt, wat de kans op afleiding vermindert en daarmee de kans op ongelukken verkleint.

De wetenschap achter het idee dat citroen de focus verbetert, is gebaseerd op het feit dat het een stof genaamd β-pineen bevat. Deze stof heeft eigenschappen die de focus en concentratie helpen verhogen. Dat verklaart waarom citroen een geweldige geur is voor in de auto. Naast het frisse aroma houdt het ons ook alert en scherp.

Bovendien is aangetoond dat citroenolie kan helpen bij het verbeteren van de stemming en het verminderen van angst, wat vooral handig kan zijn voor beginnende bestuurders. Het inademen van citroengeur stimuleert de productie van de neurotransmitter genaamd norepinefrine, die positieve gevoelens opwekt.

Ook kan citroenolie nuttig zijn voor mensen die last hebben van reisziekte, omdat het eigenschappen bevat die misselijkheid kunnen verminderen. Als jij of je familieleden gevoelig zijn voor wagenziekte, is citroenolie een uitstekende keuze om een lange autorit door te komen.

 

Mandarijn olie 

De essentiële olie van mandarijn biedt tal van aangename voordelen tijdens een autorit. Dankzij de citruskenmerken helpt mandarijnolie bij het verminderen van stress, angst en negatieve emoties. Het wordt ook gezien als een kalmerend middel, hoewel dit specifiek geldt voor nervositeit, dus het is geen lichamelijk kalmerend middel dat slaperigheid veroorzaakt of je zintuigen vermindert.

 

Rozemarijn olie 

De essentiële olie van rozemarijn is niet alleen goed voor het haar maar het helpt ook met veilig rijden. Studies hebben aangetoond dat het helpt met angsten te verminderen, stemming verbetert en alertheid verhoogt. Omdat rozemarijn cognitieve vaardigheden verbetert kan het helpen met concentratie en snelle beslissingen te maken tijdens het rijden. Voor kinderen kan de geur van rozemarijn een beetje te sterk zijn dus gebruik hoogstens 2 druppels. 


De werkzame stof van rozemarijn is 1,8- cineole, wat het grootste deel van de rozemarijn is. Deze stof heeft tal van voordelen waaronder dat het helpt met het verbeteren van het geheugen waardoor rozemarijn goed is voor cognitieve functies.

 

Eucalyptusolie 

Eucalyptus Olie helpt bij het verminderen van vermoeidheid en mentale uitputting. Door deze eigenschappen is het een ideale olie voor autoritten. Deze olie is ook erg goed om de auto weer fris te laten ruiken als je een ongelukje hebt gehad door iets te morsen. Met een paar druppels eucalyptusolie ruikt je auto weer als nieuw. In de eucalyptus zit net als rozemarijn de stof 1,8-cineole en tevens de stof α-pinene welke goed zijn voor alertheid en geheugen.

Bij deze olie is het ook van belang om voorzichtig te doseren in auto's waar kinderen aanwezig zijn, aangezien zij er sterker op kunnen reageren dan volwassenen.

 

Pepermuntolie

Pepermuntolie is een uitstekende essentiële olie voor mensen die gevoelig zijn voor wagenziekte. Het is al eeuwenlang een bekende remedie tegen misselijkheid en werkt bijzonder effectief. Door de aanwezigheid van menthol kan pepermunt helpen bij misselijkheid. Een handige toepassing is om pepermuntolie te mengen met een draagolie zoals jojoba of kokosolie en dit op de buik aan te brengen. De verkoelende sensatie en de geur van pepermunt kunnen samen helpen om de maag tot rust te brengen.Adviezen bij het gebruik van essentiële oliën (in de auto)

Voordat we kijken naar hoe de etherische oliën toegepast kunnen worden in de auto is het belangrijk naar een paar adviezen te kijken wat betreft het gebruik van essentiële oliën. Dit zijn geen ingewikkelde adviezen maar wel noodzakelijk om te zorgen dat je geen negatieve reacties op de olie krijgt. 

Heb je een diffuser in de auto en wil je hier etherische olie in druppelen? Doe dit dan nooit tijdens het rijden en zoek een veilige plek om je aroma diffuser bij te vullen.

Over het algemeen is het niet verstandig om meer dan enkele druppels geconcentreerde olie rechtstreeks op de huid aan te brengen, en sommige oliën mogen zelfs nooit direct op de huid worden aangebracht. Het wordt aanbevolen om essentiële oliën te verdunnen met een draagolie zoals kokos, jojoba of olijfolie voordat je ze op de huid aanbrengt.

Indien je toch essentiële olie onverdund op je lichaam hebt gesmeerd, onthoud dan dat essentiële oliën niet wateroplosbaar zijn waardoor met water af te spoelen de olie enkel meer verspreidt. Aan te raden is om de locatie te spoelen en reinigen met draagolie in plaats van water. 

Ook moet je geen essentiële olie gebruiken op kinderen of wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.