Bergamot Olie |  Alle Voordelen & Risico’s Op Een Rijtje

Bergamot Olie | Alle Voordelen & Risico’s Op Een Rijtje

Dat bergamotolie een van de meest gebruikte oliën is, valt niet te ontkennen. Deze olie, die wordt gewonnen uit de schil van de bergamot vrucht, wordt al eeuwenlang gebruikt in zowel de traditionele als alternatieve geneeskunde. In dit artikel duiken we dieper in de verschillende redenen waarom deze specifieke etherische olie nou zo populair is. 

Herkomst van bergamot olie

Etherische bergamotolie wordt gewonnen uit de schil van een bergamot vrucht. Vele kennen deze vrucht van naam maar hebben eigenlijk geen idee hoe deze vrucht er uit ziet. De bergamot vrucht kan je beschrijven als een kruising tussen een limoen en een sinaasappel. Net zoals de citroen, sinaasappel en limoen valt bergamot in de ‘citrus’ categorie. Het enige verschil is de vorm;  bergamot is iets peervormiger dan de meeste citrusvruchten.

Bergamot groeit aan de citrus Bergamia boom die voornamelijk in het zuidelijke deel van Italië groeit. Oorspronkelijk komt bergamotolie dus vanuit Zuid-Italië. Vandaag de dag groeit deze boom op meerdere plekken ter wereld voor commerciële doeleinden zoals. Een goed voorbeeld hiervan is dat de bergamot schil ontzettend veel wordt gebruikt in de cosmetische wereld. 


bergamot aan boom


De Voordelen Van Bergamotolie

Nu je weet wat de bergamot vrucht is en waar deze vandaan komt is het tijd om de vele voordelen te bespreken. 

Verminderd Stress

In 2015 heeft een Japans onderzoek aangetoond dat bergamot een goed middel is om de symptomen van stress te bestrijden. De geur van bergamot heeft een kalmerende werking op het zenuwstelsel waardoor het perfect is voor diegene die vaak last hebben van angstgevoelens, stress of spanning. 

Verwijzing naar het onderzoek

 

Helpt bij slapeloosheid

Zoals hierboven beschreven helpt bergamot bij het kalmeren van het zenuwstelsel. Een van de oorzaken van slapeloosheid is ‘piekeren’. Door te piekeren terwijl je eigenlijk zou moeten slapen, geef je je lichaam en hersenen niet de kalmte die het nodig heeft om in slaap te vallen.

Het is wetenschappelijk aangetoond dat de geur van bergamot wel voor deze innerlijke kalmte kan zorgen.


Verbeterd de spijvertering

Een aantal onderzoeken heeft aangetoond dat het gebruik van bergamotolie een positief effect heeft op de spijsvertering. 

In de Traditionele Chinese Geneeskunde werden bergamot schillen en hele vruchten gebruikt om spijsverteringsproblemen te behandelen. Bergamotolie staat erom bekend spijsverteringssappen te stimuleren en heeft kalmerende eigenschappen die de spijsvertering kunnen helpen ondersteunen. Sommige onderzoeken suggereren zelfs dat bergamotolie nuttig kan zijn bij het bestrijden van voedselvergiftiging vanwege de antibacteriële eigenschappen.

Om de spijsvertering te bevorderen en je eetlust te reguleren, masseer vijf druppels bergamotolie op je maag. Verdun de etherische bergamot altijd met een draagolie zoals ‘jojoba olie’ voordat je het op de huid aanbrengt.


Link naar relevante onderzoeken:


Bergamot olie verminderd pijn en ontstekingen

Verschillende onderzoeken hebben gekeken naar de ontstekingsremmende eigenschappen van bergamot. Uit deze onderzoeken is gebleken dat het gebruik van bergamot inderdaad ontstekingsremmend kan werken.

Uit een onderzoek met 107 patiënten die allemaal een niet-alcoholische vette leverziekte hebben bleek dat het toedienen van bergamotolie het c-reactief proteïne niveau verlaagde. Dit niveau is een nauwkeurige marker of er een ontsteking in het lichaam zit. Hiernaast constateerden de onderzoekers ook andere verbeteringen die optreden na het langdurig gebruik van bergamotolie, waaronder een verbetering van de metabolische gezondheid. 

De ontstekingsremmende eigenschappen van Citrus bergamot vinden voornamelijk hun oorsprong in de aanwezige flavonoïden en antioxidanten. Deze stoffen beschermen tegen oxidatieve stress, een belangrijke factor bij het ontstaan van ontstekingen. Ze versterken tevens de afweer van antioxidanten, waardoor oxidatieve stress wordt verminderd en ontstekingen kunnen worden verminderd.

De risico’s van Bergamot Olie

Naast de vele voordelen die bergamot olie biedt zijn er ook een aantal risico’s die het gebruik van bergamot met zich mee kan brengen. 


Allergische reactie van bergamot:

Het inwendig of topisch gebruik van bergamotolie kan een allergische reactie veroorzaken. Dit kan vooral voorkomen als je bergamot olie aanbrengt op de huid zonder het van tevoren te verdunnen, Etherische olie is erg sterk en geconcentreerd en dient altijd verdund of gemengd te worden met een draagolie. 

Bergamot wordt in veel parfums gebruikt om een frisse geur te creëren. Heb jij in het verleden gemerkt dat een bepaald soort parfum een allergische reactie bij je uitlokt? Dan is de kans aanwezig dat je allergisch bent voor bergamot. In dit geval is het onverstandig om bergamotolie te gebruiken. 


Symptomen van een allergische reactie veroorzaakt door bergamotolie zijn:

  • Jeuk op de plek van aanbrengen
  • Blaren 
  • Huiduitslag
  • Netelroos

Bergamot olie tijdens zwangerschap

Volgens de National Association for Holistic Aromatherapy is het gebruik van bergamot olie tijdens een zwangerschap niet gevaarlijk. Echter wordt er wel gezegd dat het aan te raden is om een lagere dosering te gebruiken dan dat je gewoonlijk gebruikt. 

In dit artikel vindt je meer informatie over het gebruik van etherische olie en zwangerschap: 


Bergamot en zonlicht

Bergamot bevat bergapteen dat mensen lichtgevoelig maakt, een aandoening die fytofotodermatitis wordt genoemd en die kan leiden tot ernstige zonnebrand en blaarvorming op de plekken waar het sap in contact is geweest met de huid.


Een laatste woord over bergamot 

Bij Bali Essentials zijn wij van mening dat bergamot ontzettend veel voordelen kan bieden op de lange en korte termijn. Het bevorderen van slaap, de ontstekingsremmende werking en het bevorderen van de spijsvertering zijn slechts enkele voordelen hiervan. 

Zoals bij elke etherische olie zitten er ook enkele gevaren aan het gebruik. Als je etherische bergamotolie wil gebruiken voor gezondheidsredenen is het ook zeer aan te raden om dit in overleg met een medisch professional of huisarts te doen. 

 

Veelgestelde vragen over Bergamot

Is bergamot gezond?

Ja! Net zoals een sinnasappel, limoen en citroen is bergamot gezond om te eten. Deze citrusvrucht bevat antioxidanten en is rijk aan flavonoïden.

Hoe gebruik ik bergamotolie?

Bergamot olie kan op veel verschillende manieren gebruikt worden. Enekel voorbeelden hiervan zijn:

  • In een diffuser
  • Gemengd met shampoo
  • Een aantal druppels in bad
  • Topisch gebruik. Meng de olie van te voren altijd met een draagolie

Hoe ruikt bergamot?

Bergamot is een citrus vrucht en heeft een zoete maar toch frisse geur. Het is niet voor niets dat deze vrucht veelal wordt gebruikt in parfum. 

Kan je begamot olie rechtstreeks op de huid aanbrengen?

Nee, etherische olie dient nooit direct op de huid aangebracht te worden. Verdun de olie altijd met een draagolie zoals jojoba olie. 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.